La Formentera rural intenta mantenir els seus hàbits i costums. Això es pot apreciar especialment amb les seves festes. La més important és la festa del seu patró, Sant Jaume, que es celebra el dia 25 de Juliol. A continuació destacan la de Santa Maria, 5 d'agost, que darrerament s'està convertint en més popular, la festa de la Verge del Carmè, patrona dels mariners i que es celebra el 16 de juliol a La savina i a Es Pujols el següent diumenge. També cal destacar les festes dels patrons dels pobles: les festes de Sant Ferran, el 30 de maig; Nostra Senyora del Pilar, a La Mola el dia 12 d'octubre i la de Sant Francesc Xavier el 3 de decembre.

Jovens en un ball pagés, durant una de les festes

Ball Pagés. Ball Típic de Formentera

     A moltes d'aquestes festes, conservant amb orgull les tradicions heredades, s'organitzen balls populars vestint les antigues robes per tal ocasió. Les dones llueixen mocadors, toquilles, devantals brodats amb mil flors, i alvoltant del coll, damunt del mantó, l'emprendada, joies que han anat passant de generació en generació, formades per gulles, pengaroies d'or, el valor dels quals és incalculable.

Instruments típics

 

     La música no pot faltar. Interpretada amb instruments locals: flauta, tambor i unes castanyoles bens grans grabades amb foc. Amb la música d'aquests instruments comença el ball pagés, dança típica (veure fotografia superior).

 

Instruments musicals tradicionals